Sacher - król deserów
Przepis na oryginalny tort Sachera to bardzo pilnie strzeżona tajemnica. Oryginalny tort Sachera można zjeść tylko w Hotelu Sacher w centrum Wiednia. Jedynie na podstawie informacji o rocznym zużyciu składników, umieszczanych na stronie internetowej hotelu Sacher, można w przybliżony sposób oszacować zestawienie składników wykorzystywanych do produkcji tortu.
Przepis powstał w 1832 r. Pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na ów tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową.
Syn Franza, Eduard Sacher, wybudował w centrum Wiednia w roku 1876 hotel nazwany jego nazwiskiem. Ten właśnie hotel uczestniczył w 3 procesach sądowych, nazywanych powszechnie “tortowymi procesami”, toczących się w latach 1953-1962, w których drugą stroną była cukiernia Demel. Spór toczył się o prawo używania nazwy “tort Sachera” na określenie tortów czekoladowych oferowanych przez obie konkurujące ze sobą cukiernie. W końcu, po dziewięciu latach procesów, wyłączne prawo do używania wspomnianej nazwy sąd przyznał hotelowi Sacher.
Nasz Sacher to mocno czekoladowe przekładane marmoladą morelową, wilgotne ciastko, które jest odwzorowaniem przepisu z Hotelu Sacher. Może niektórzy z Was będą mieli szanse na porównanie naszego ciastka z oryginałem . Jesteśmy ciekawi Waszych opinii.