Jakie wino do deserów
Ciasta, torty i desery można oczywiście podkreślić dobrym winem. Żeby połączenie słodkości i wina było przynajmniej bliskie ideału należy pamiętać o kilku zasadach. Istotna jest kwestia jak bardzo słodki jest deser. Przesądzi to bowiem o tym, czy lepiej sprawdzi się wino półwytrawne, czy też mocny i bardzo słodki trunek. Podstawowa reguła mówi, że wino do deseru powinno być co najmniej tak samo słodkie jak sam deser, aby nie wywoływać wrażenia że jest zbyt kwaśne. Najbardziej intensywne w swoim smaku wina powinny być serwowane wraz z tymi deserami, których podstawą jest czekolada. Wina bardziej stonowane w swoim smaku i aromacie powinniśmy podawać przede wszystkim wówczas, gdy zależy nam na uwydatnieniu smaku owoców stanowiących podstawowy składnik deserów. W takiej sytuacji wino półsłodkie lub półwytrawne sprawdzi się zdecydowanie lepiej niż alkohol, który przez swoją słodycz i intensywność zdominuje deser spychając go na drugi plan.
Wina słodkie białe dobrze pasują do deserów z bitą śmietaną, kremami, a także białą czekoladą. Dobrze komponują się z owocami i lodami. Są to świetne wina do słodkich, lekkich deserów. Cytrynowe ciasto bezowe, takie jak nasza tarta cytrynowa może dobrze komponować się z Muscatem, który zawiera cytrynowe nuty smakowe. Natomiast wina słodkie czerwone, takie jak porto pasują do cięższych deserów, takich jak: pierniki, desery korzenne, a także ciasta z ciemną czekoladą, w szczególności tą gorzką. Czym cięższych deser, tym cięższe słodkie czerwone wino należy dobrać. Słodkie, lecz przy tym też lekko kwaskowe wina, jak Riesling wzbogacą desery budyniowe czy biszkopty z kremem. Nie zawsze wino do deseru musi być słodkie. Przykładowo do wypieków drożdżowych pasują wina bardziej wytrawne, jak włoskie musujące Prosecco, które dobrze przełamują ten smak.
Polecamy także eksperymenty. Smacznego!
Źródła: http://www.mojewino.com.pl; http://kotlet.tv; http://www.ofeminin.pl